Bible journaling poprvé na festivalu United

Bible journaling poprvé na festivalu United

Křesťanský multižánrový festival UNITED už řadu let přináší pestrý program křesťanské populární kultury. Vedle koncertů se návštěvníci účastní workshopů, aby si osvojili kreativní dovednosti vystupujících umělců. Letos poprvé vsetínský festival představí workshop Bible journalingu.

Mezi mladými čtenáři Bible roste zájem o fenomén Bible journalingu, tj. tvoření do Bible. S výtvarnými pomůckami v ruce se čtení proměňuje v nevšední zážitek, během kterého čtenáři reagují na biblický text ilustracemi a kaligrafií přímo do Bible. Estetický rozměr studia Bible motivuje k novému, pomalejšímu čtení se zaměřením na detail. Na křesťanském festivalu UNITED (18. – 20. srpna 2022) proběhne workshop této kreativní interakce s Biblí hned ve dvou dnech.

Nevšední způsob rozjímání nad Božím slovem vyžaduje speciální vydání Bible s prostorem navíc, do nedávna však existovaly pouze zahraniční journalingové vydání Bible. Koncem loňského roku vydalo nakladatelství Biblion hned dvě české journalingové Bible v překladu 21. století. Bible21 ilumina, pojmenovaná podle tradice iluminovaných biblických rukopisů, zaujala české Bible journalingové nadšence svým kvalitním provedením. Nově tak mohou čtenáři meditovat přímo nad českým překladem Bible21, který je nejen mezi mladými čtenáři pro současný jazyk oblíbený.

Festivalový workshop připravují dvě zkušené journalistky Abi a Terez, které už v minulosti vedly jiné kreativní workshopy. S Terez vyšel rozhovor o Bible journalingu na instagramovém účtu @b21ilumina, ve kterém sdílí svou vášeň: „Baví mě na tom, že vůbec nejde o perfektní výsledek a paradox je, že zároveň ve výsledku vždycky svým způsobem perfektní je. Tohle tvoření do Bible mi pomáhá k několika důležitým věcem – relaxovat, vypnout a soustředit se na to, co dělám a vnímat v tom všem právě ten duchovní přesah, Boha.“

Pro všechny, kdo chtějí vyzkoušet výtvarnou práci s biblickým textem, se workshop otevře v pátek ve 14 hodin a sobotu v 11:30 hodin.

Recenze Bible21 iluminy od zkušené journalistky a vedoucí workshopu Terez Dušánkové

Během festivalu bude journalingová Bible21 ilumina k zakoupení se speciální festivalovou slevou 300 Kč na stánku nakladatelství Biblion i v e-knihkupectví www.biblion.cz, a to od 18. srpna do konce měsíce.