Bible21 slaví 15 let. Na výročí upozorní debata o roli Bible ve veřejném prostoru

Bible21 slaví 15 let. Na výročí upozorní debata o roli Bible ve veřejném prostoru

Z punkového, kontrakulturního textu v dobách komunismu se Bible rehabilitovala zpět do veřejného prostoru. Hrozí však její zneužití k dosažení různých ideologických cílů. Jak se nám daří Bibli rozumět? Je skutečně nadčasová, nebo její relevance klesá? A jak to souvisí s překladem? Bible21 vyšla před patnácti lety. Co se za tu dobu změnilo? K výročí prvního uvedení Překladu 21. století proběhne debata o roli Bible v postsekulární společnosti.

V roce 2009 se na českém knižním trhu objevily hned tři nové překlady Bible. Bestsellerem se stal Překlad 21. století, který měl za cíl oslovit čtenáře současnou, čtivou češtinou. Přestože se Česko pokládá za ateistickou zemi, Bible21 se záhy stala nejprodávanější knihou roku. Od té doby se nakladatelství Biblion podařilo distribuovat více než milion kompletních Biblí a Nových zákonů.

Překladatelé Bible21 svým důrazem na současný a srozumitelný jazyk cílili také na čtenáře mimo církevní prostředí, takže Kniha knih byla veřejnosti prezentována jako jeden ze základů vzdělanosti každého člověka. Celý projekt Bible21 byl „iniciativou zdola“, vzniklou z potřeby nové generace slyšet biblickou zvěst ve své vlastní přirozené řeči. Překlad ovšem ihned po svém zveřejnění vyvolal řadu debat a kontroverzí. Prohlášení České biskupské konference jej například kritizovalo, že vznikl bez církevního schválení a neobsahuje věroučné vysvětlující komentáře. Kniha tradičně spojovaná s církví se náhle ocitla v rukou široké veřejnosti mimo kontrolu náboženských institucí.

Debata o roli Bible v dnešním veřejném prostoru se uskuteční 17. října 2024 v centru Dominikánská 8.
Fotografie: Máří Dvořáková

Debata o roli Bible v dnešním veřejném prostoru se uskuteční 17. října 2024 v centru Dominikánská 8. Fotografie: Máří Dvořáková

Za 15 let se mnohé změnilo. Odmítavá nebo zdrženlivá církevní stanoviska k novému překladu brzy upozadil vysoký zájem samotných čtenářů napříč širokým církevním spektrem i mimo něj a do debaty o právo na interpretaci Knihy knih se přidaly nové, často překvapivé subjekty. Politici, veřejní intelektuálové i vlivové skupiny dnes běžně odkazují na Bibli jako základ těch či oněch hodnot. Biblická gramotnost přitom v české společnosti zůstává stále velice nízká. Jak tomuto posunu rozumět a jaká úskalí přináší? Má náboženský text místo ve veřejné debatě? Je možné Bibli číst nepoliticky? A věnuje se dost pozornosti jejímu vlastnímu obsahu, nebo slouží jen jako zástupný nástroj či ideologická zbraň?

Veřejná diskuse na toto téma proběhne 17. října 2024 v centru Dominikánská 8. Pozvání do panelu přijala novinářka a režisérka Apolena Rychlíková, teolog a klasický filolog Jiří Pavlík a vedoucí překladatel Bible21 Alexandr Flek. Moderování se ujme šéfredaktor nakladatelství Portál Martin Bedřich. V rámci komponovaného večera bude uveden krátký film o ohlasech Bible v současném českém prostředí a zazní scénické čtení z Bible v podání Marky Míkové a Evy Marťák. Po programu bude prostor pro společné občerstvení a neformální diskusi. Srdečně zveme, vstup volný.

Akci pořádá Nadační fond Bible21 a nakladatelství Biblion ve spolupráci s platformou Dominikánská 8.

Ilustrace: Daniel Pastirčák z knihy Labyrintem Bible