„Bože, neodpouštěj jim, oni moc dobře vědí, co činí!“, parafrázuje Pavel Hošek zabedněného Jonáše

„Bože, neodpouštěj jim, oni moc dobře vědí, co činí!“, parafrázuje Pavel Hošek zabedněného Jonáše

Profesor religionistiky a autor řady populárních knih Pavel Hošek se tentokrát vydává do hlubin příběhu starozákonního proroka Jonáše, aby v jeho tváři objevil svůj vlastní stín. Co brání člověku chovat se soucitně ke druhým? V nakladatelství Biblion vychází literární komentář k další biblické knize. Na příběh urputného proroka nahlíží jako na dobrosrdečný Boží vtip o nás samotných.

Pro své pohádkové kulisy bývá příběh proroka Jonáše uvězněného v břiše ryby považován za vhodný především pro děti. Pavel Hošek, který se dlouhodobě zabývá religionistickým výkladem krásné literatury, objevuje v hlavní postavě příběhu spíše jistou dětinskost, kterou se ovšem často vyznačujeme i my dospělí. Jonáš se vyhýbá odpovědnosti, nebere ohled na své okolí a největší radost mu dělá jeho vlastní pohodlí. Dá se s takovým zabedněným člověkem vůbec hnout?

Je zřejmé, že s Jonášovou stupnicí priorit něco nebylo v pořádku. To přece není normální, aby se neradoval ze záchrany lodi, aby se neradoval ze záchrany Ninive, ale radoval se z keře, pod kterým byl chládek. Pokud si čtenář až doteď nebyl jistý, jestli v sobě Jonášův příběh nemá prvky komedie, teď už o tom asi pochybovat nejde. Nad Jonášovou „jedinou radostí“ opravdu není snadné zachovat vážnou tvář. Vždyť se chová jako trucovité dítě, kterému je ukradený celý Boží svět a pak se zajíká radostí nad kusem čokolády.

Ano, nejde to neříct, Jonáš je ve své zarputilosti vlastně trochu směšný. Jako by se nad celým jeho dobrodružstvím vznášel Boží úsměv. Ne výsměch, to určitě ne. Spíš pobavený úsměv trpělivého rodiče. A jako by ten laskavý humor v Jonášově příběhu zval všechny čtenáře k tomu, aby sami sebe nebrali smrtelně vážně. Zejména ve chvílích, kdy se jich zmocňuje podobná sveřepost, jakou v celém příběhu projevuje jeho hlavní hrdina.

(ukázka z knihy)

Pavel Hošek ve svém výkladu Jonášovi od začátku fandí. Údernými glosami sleduje Jonášovu nelogickou cestu pryč od jeho poslání, nastavuje nám zrcadlo a nutí nás přemýšlet, proč tento fantaskní příběh tak nápadně připomíná naši vlastní realitu. Ohniskem Jonášova příběhu je ovšem nakonec samotný charakter Boha, který ve své překvapivé laskavosti a soucitu otevírá nečekaně nadějnou perspektivu jak pro pohanské město Ninive, tak pro zarputilého proroka.

Kniha vychází jako třetí svazek edice Dennodenně, která nahlíží pradávné biblické příběhy brýlemi současných inspirativních osobností. Dosud vyšly svazky Ester z pera spisovatelky Jany Šrámkové a Píseň písní v podání husitské farářky Martiny Viktorie Kopecké.

Komentář ke knize Jonáš vychází 31. ledna 2023 v nakladatelství Biblion. Nakupujte nyní v předprodeji s 20% slevou. Všechny tři dosavadní svazky edice jsou k dispozici je také ve výhodném balíčku za 555 Kč.