Komiksová kniha o hrdinech z knihy knih - Hero Bible

Komiksová kniha o hrdinech z knihy knih - Hero Bible

Dostali jsme ji jako svatební dar. Komiksovou knihu plnou akčních příběhů o hrdinech, kteří inspirují lidstvo už několik tisíc let. Kdyby v titulu nestálo velkými písmeny Bible, ani by vás na první pohled nenapadlo, že se může jednat o biblické příběhy. A co je tedy zač, ta Hero Bible?

Myslím si, že ztvárnění základních příběhů Bible v podobě komiksu, ve kterém mají hlavní slovo dávní hrdinové, je geniální nápad. Téma super hrdinů a hrdinů, kteří bojují se zlem je v posledních letech velmi aktuální pro nejmladší generaci čtenářů od žáků 1. stupně po teenagery. Příběhy ze Starého i Nového zákona ztvárnili světově uznávaní komiksoví výtvarníci Siku (Soudce Dredd, Manga Bible) a Jeff Andersson (Transformers, The Lion Graphic Bible), takže kniha oslovuje i dospělé, kteří mají komiksovou kulturu v oblibě.

Akční četba

Jednotlivé příběhy nejsou příliš dlouhé – zabírají vždy jednu až dvě strany, takže materiál je stravitelný i pro začínající čtenáře a mohl by případně sloužit také jako zábavná učební pomůcka. Textu, jako v každém komiksu není mnoho, je však pečlivě vybrán, aby vystihl to podstatné a zároveň se jedná převážně o věrné citace veršů z Bible. Toto zjednodušení textu dává člověku, který Bibli zná, zcela nový prožitek třeba již chronicky známého a mnohokrát omílaného příběhu. Jak píše Ráchel Bícová na svém blogu: “Člověku tak nově dojde syrovost dávných biblických událostí.”

Zábava i inspirace

Nečekala jsem, že nás četba Hero Bible bude tolik bavit. A není to jen tím, že příběhy v ní jsou skutečně akční a v komiksových kulisách na vás mnohem více doléhá adrenalin a napětí z popisovaného. Ale i pro člověka, který studoval teologii a Bibli četl a čte pořád dokola, je Hero Bible zdrojem inspirace. Autoři si rafinovaně pohráli s významy jmen postav a některých jevů, v souladu s původními jazyky, ve kterých byla Bible napsána a kde každé jméno nese i přesný obsah určující jeho podstatu. Např. Marie je v knize nazývána Požehnaná a komiksové ztvárnění Prologu Janova evangelia o Slovu je nadepsáno výstižně pojmem “Inkarnace.”

Chcete-li se dozvědět více o hrdinech z Knihy knih, prožít s nimi jejich boje, vítězství i prohry, a nejen zpovzdálí sledovat hlavního hrdinu – Syna – a jeho největší bitvu, sáhněte po Hero Bibli. A pokud s nadcházejícím adventem přemýšlíte o dárcích pro své blízké, tato kniha nadchne nejen děti a mladé lidi, ale ocení ji i ti, kteří by rádi poznali Bibli stravitelným, moderním a také časově nenáročným způsobem.

Kristýna z Biblionu