Lutherovy Dopisy blízkým v novém kabátě

Lutherovy Dopisy blízkým v novém kabátě

V neděli 31. října jsme si připomínali 504. výročí od okamžiku, kdy Martin Luther svými 95 tezemi zažehl nejen německou, ale i evropskou, a potažmo světovou reformaci. V Biblionu jsme se tuhle klíčovou postavu křesťanských dějin pokusili českým čtenářům nově přiblížit už před čtyřmi lety vydáním výboru z Lutherovy osobní korespondence

Letos jsme se rozhodli výročí reformace oslavit tím, že knize dáme nový kabátek, aby vám Malá edice klasiků na poličce pěkně ladila. Autorský linoryt na přebalu knihy pochází (tak jako v celé edici) z dílny skvělé Magdy Rutové, a Lutherova nová přátelská tvář se tak těší, až se pozná se svými čtenáři. Vám, kdo už knihu máte doma, rádi nový přebal pošleme za výrobní cenu 30 Kč – stačí, když nám do 30.11. dáte vědět. Vám, kdo si knihu nově objednáte, ji už samozřejmě pošleme v novém designu. Pokud dosud váháte, třeba vás zaujme jedna z recenzí na knihu nebo rovnou úryvek z jednoho z Lutherových dopisů:

Výbor z ohromného množství dopisů reformátora Martina Luthera přináší nezvyklý pohled na člověka, kterého jsme náchylní chápat spíš jako instituci, a tak trochu i jako modlu. Listy plné empatie, pochopení, emocí a vášně mnohé čtenáře nepochybně překvapí … jako by byly psány včera nebo předevčírem.
(Zdeněk A. Eminger, iLiteratura, 15. 10. 2017)

Doposud jsem nevědomky učil a dodržoval celého Jana Husa. Rovněž Johann Staupitz takto podobně a nevědomě vyučoval. Zkrátka, všichni jsme nevědomky husité. Ano i Pavel a Augustin jsou opravdoví husité. Jen pohleď, do jakých obludností jsme se dostali bez českého vůdce a učitele!
(Martin Luther knězi Spalatinovi, 14. 2. 1520)