Meditovat jako křesťané. Nová kniha v edici Teodokaps

Meditovat jako křesťané. Nová kniha v edici Teodokaps

Nepohnutý sed, vzpřímená páteř, opakování jednoho slova v rytmu dechu. To vše si obvykle spojujeme s formami meditace, které přišly do euroamerického světa počátkem šedesátých let z východních zemí. Potřeba zklidnit mysl a vytvořit si vnitřní prostor, jenž bude protivahou čím dál hektičtějšího západního života, se však objevila i v křesťanství. Nakladatelství Biblion vydává knihu Johna Maina, která otevřela dveře moderní křesťanské meditační praxi.

Jako mladík se John Main učil meditaci u indického svámího v Malajsii. Pak vstoupil do benediktinského řádu, kde se slovem meditace označoval postup omezený na úkony spojené se slovy. Po letech ale souhrou okolností narazil na starokřesťanskou modlitební tradici Jana Kassiána, mnicha, který se na sklonku 4. století v touze po autentické křesťanské modlitbě vydal až za pouštními otci do Egypta – a ta změnila život nejen jemu, ale i statisícům lidí na celém světě.

Dom John Main OSB (1926—1982)

Dom John Main OSB (1926—1982)

Kassiánovy Promluvy, stylizované jako rozhovor s mistry egyptského mnišského života, Mainovi totiž dovolily vrátit se k tomu, čemu se učil v mládí: k meditaci jako tichému přebývání v Boží přítomnosti cestou opakování jednoho slova nebo sousloví. Mainovi ovšem tentokrát už nejde o to, aby ve svém nitru objevil brahmu coby ducha všehomíru, ale aby se přestal zabývat tisíci a jednou věcí a soustředěním na jednu „formulku“ se na hodinu denně nořil k tomu podstatnému. Aby se od intelektuálních spekulací a pouček posunul k zakoušení Boží přítomnosti ve vlastním životě. Mainova meditace je tak účinnou protivahou nesoustředěnosti, multitaskingu, hektické činnosti, rozběhanosti do mnoha směrů – tomu všemu, čím se vyznačuje člověk dnešní doby.

„Křesťan zítřka bude mystik, nebo nebude vůbec,“ prohlásil kdysi velký katolický teolog Karl Rahner a chtěl tím mimo jiné říct, že křesťan zítřka se nebude moci omezovat na poznatky a poučky, ale bude muset stavět na vlastní zkušenosti s Bohem. Kniha Gethsemanské promluvy z pera benediktinského mnicha ukazuje právě tím směrem.

Meditativní modlitba není intelektuální cvičení, při němž přemítáme o teologických výpovědích. Při meditaci o Bohu vůbec nepřemýšlíme, stejně jako při ní nepřemýšlíme o jeho Synu Ježíši ani o Duchu svatém. V meditaci se snažíme o něco nesrovnatelně podstatnějšího: snažíme se být s Bohem, být s Ježíšem, být s Duchem svatým, místo abychom o nich pouze přemýšleli. Vědět, že Ježíš je zjevením Otce, a vědět, že Ježíš je naší cestou k Otci, je jedna věc. Něco zcela jiného je však zakoušet Ježíšovu přítomnost v sobě samém, zakoušet v sobě samém moc jeho Ducha; a touto zkušeností být uveden do přítomnosti Otce jeho a našeho.

Knihu, která je třetím svazkem edice Teodokaps, přeložily Barbora Svobodová a Šárka Grauová. Vychází 16. září 2024 s českou předmluvou Petra Vacíka SJ a se zasvěceným úvodem Laurence Freemana, doprovázena čtyřmi ilustracemi Alby Taylorové. Nakupujte nyní v předprodeji s 20% slevou.