„Nejsilnější bylo to předávání Bible dalšímu“, sdílí svou zkušenost koordinátorka celonárodního čtení bible

„Nejsilnější bylo to předávání Bible dalšímu“, sdílí svou zkušenost koordinátorka celonárodního čtení bible

Letošní Velikonoce zněla Bible mj. z pražských Hradčan. Z nevšedního setkání sepsala svou zkušenost koordinátorka projektu Celonárodního čtení Bible. „Nejsilnější bylo to předávání Bible dalšímu“, sdílí své dojmy z jednoho ze setkání, kde se tento rok sešli lidé ke čtení a poslechu Božího slova.

„Neboť kdekoli se shromáždí dva nebo tři v mém jménu, tam jsem já uprostřed nich.“ (Matouš 18:20)

Zkusili jste někdy kromě místa a času sdílet i svou Bibli? Ano, myslím tím vaši osobní, domácí, soukromou knihu, kterou s největší pravděpodobností používáte jen vy, nebo možná ještě tak vaše nejbližší rodina.

Já to zažila poprvé. A věřte nebo ne, byl to nezapomenutelný zážitek. Četli jsme příběh. Příběh Markova evangelia. Četli jsme ho vysoko nad Prahou a na stránky nám k tomu svítilo slunce. Sešla se nám tři různá vydání Bible21. Výtisky kolovaly z ruky do ruky, a ačkoliv z té své Bible jsem vlastně nečetla ani jednou, s rozechvěním jsem pozorovala, jak z ní čtou jiní. Všichni jí dodávali svůj osobitý projev a najednou jako by ty stránky zněly úplně novými hlasy.

To nejsilnější ale pro mě nebylo čtení samotné. Mravenčení a bušení srdce přicházelo s každým předáním knihy z ruky do ruky. Víte, jak se cítíte v kostele při pozdravení pokoje? Podání ruky a pohled do očí… Tak podobné to pro mě bylo s předáním Bible dalšímu, kdo se odhodlal číst z ní s námi nahlas. Před cizími lidmi. A ani ne z té své. Společně s ostatními.

Karolina Veronika Vejsadová

Celonárodní čtení Bible – 5.4. 2023 Fortna, klášter bosých karmelitánů