Žízeň po člověku – postní texty v Biblionu

Žízeň po člověku – postní texty v Biblionu

V postní době vám každou středu přinášíme inspirativní texty, pečlivě vybrané z chystané knihy amerického teologa Stanleyho Hauerwase. Prožijte přípravy na největší křesťanský svátek v sebereflexi a soustředěné citlivosti na Ježíšova slova z kříže.

„Žízním,“ říká Kristus. „Žízním?“ Jak může druhá osoba Boží Trojice „žíznit“?

V Ježíšově „Žízním“ opět narážíme na svou touhu mít takového Boha, který by nás nezachraňoval křížem. Stále doufáme, že je-li Ten, který trpí na kříži, nějakým způsobem spojen s Bohem, pak tu musejí být nějaká zadní vrátka, nějaký záložní plán: že Bůh, který má žízeň, najde nějaký způsob, jak z kříže uniknout.

To, co Syn zakouší, jeho žízeň v Duchu, však není nic menšího než Otcova touha po nás. Bůh touží, abychom žíznili po Bohu. Byli jsme stvořeni, abychom žíznili po něm (Žalm 42) „jak suchá země prahnoucí po vodě“ (Žalm 63). Taková touha je právě tak „tělesná“ či skutečná, jako naše žízeň po vodě, naše žízeň po sobě navzájem a naše touha po Bohu. Nejpádnější odpovědí těm, kdo se ptají, jak vůbec můžeme uctívat tohoto Ježíše, je právě proto jednoduchá otázka: „Potřebujete jíst a pít?“

Ukázka z chystané knihy Ježíšův žalm: Meditace nad sedmi slovy z kříže amerického protestantského teologa Stanleyho Hauerwase. Kniha vychází 18. března 2024, nakupujte v předprodeji s 20% slevou.